Francouzské pivovarnictví má kořeny v severních regionech, kde se již ve středověku vařila piva navazující na vlámskou a valonskou tradici. Flandry a Pikardie se staly kolébkou rustikálních svrchně kvašených piv, která později dala vzniknout stylům Bière de Garde či Saison. V 19. století se díky industrializaci rozšířilo spodní kvašení a postupně vznikla silná síť regionálních pivovar ..ů – mnoho z nich rodinných, pevně spojených s místní komunitou. Přestože 20. století přineslo útlum a konsolidaci trhu, sever Francie si udržel charakteristickou pivní identitu, postavenou na aromatických sladech, kořenitých kvasnicích a střídmé, ale promyšlené práci s chmelem.
V posledních dvou dekádách zažívá francouzské pivovarnictví renesanci. Po celé zemi vznikají stovky malých craftových pivovarů, které navazují na tradici Bière de Garde, ale zároveň experimentují s moderními styly. Stále významnější roli hrají pivovary z Artois a Nord–Pas-de-Calais – regionů, kde pivo nikdy nepřestalo být součástí každodenní kultury. Zajímavostí je, že Francie je dnes jedním z největších evropských producentů ječmene pro sladovny a výrazná část suroviny pro moderní evropské pivovary pochází právě odsud. ↑ zobrazit méně.. zobrazit více ↓