Ch. Margaux
 
 
			
			 
			 
									 
						 
							| Založeno | 12. století | 
 
						 
							| Klasifikace | 1er Grand Cru Classé | 
 
						 
							| Rozloha vinic | 82 ha | 
 
						 
							| Stáří keřů | 40 let | 
 
						 
							| Půda | Štěrková hlína | 
 
						 
							| Pěstované odrůdy | 75 % Cabernet Sauvignon 20 % Merlot
 3 % Petit Verdot
 2 % Cabernet Franc
 | 
 
						 
							| Roční produkce | 400 000 lahví | 
 
						 
							| Délka zrání v sudech | 18 - 24 měsíců | 
 
						 
							| Vyráběná vína | Ch. Margaux Pavillon Rouge du Ch. Margaux
 Pavillon Blanc du Ch. Margaux
 
 | 
 
					
 				 
							 
		 	
		„Ty nejkvalitnější věci nikdy nevznikají náhodou. Abyste udělali velké víno, potřebujete bohatou půdu, příznivé klima a neobyčejnou péči, věnovanou i tomu nejmenšímu detailu.“ Château Margaux profituje z vynikajících klimatických podmínek i štědrosti půdy po staletí. 
Usedlost se připomíná již ve 12. století jako „La Mothe de Margaux“. To se tu ale víno ještě nepěstovalo. Zajímavé je, že původně šlo o anglický majetek, neboť dědička akvitánského panství Eleonora se provdala za Jin		
			..dřicha Plantageneta, budoucího anglického krále Jindřicha II. Na konci šestnáctého století Ch. Margaux přestavěl Pierre de Lestonnac – jako by očekával, že co nevidět celý Médoc opustí pěstování obilí ve prospěch vinné révy. Vinařství v regionu utěšeně rostlo a s ním i Château Margaux – už tehdy pokrývalo plochu 265 hektarů, tedy stejnou rozlohu, jakou má dnes. Třetina z této plochy byla vyhrazena vinicím. 
Na sklonku 19. století bylo i Château Margaux postiženo krizí a epidemií, která zachvátila celé Bordeaux. Podobně jako jinde, i zde se to řešilo kombinací postřiků a roubováním odolné americké révy. Tehdy také vzniklo druhé víno, které bylo v roce 1908 pojmenováno Pavillon Rouge du Château Margaux. 
V sedmdesátých letech 20. století se do Château Margaux zamiloval řecký podnikatel André Mentzelopoulos, který si v roce 1977 Château Margaux za 75 mil. franků koupil. Prokázal tehdy skvělý instinkt a následně i značné dovednosti. V té  době na tom vína z Bordeaux nebyla nejlépe: prestiž se vytrácela, opadal zájem investorů a původní vlastníci postrádali finanční prostředky, aby mohli provést zásadní změny. André Mentzelopoulos okamžitě vycítil příležitost a mohutně do svého majetku investoval, aniž by očekával okamžitou návratnost. Mimo jiné opět zavedl výrobu druhého vína Pavillon Rouge, které se od třicátých let nevyrábělo, a podporoval jím kvalitu vína prvního. Pavillon se vyrábí za použití stejných technik jako víno první, pochází ale z mladších keřů, stáčí se do lahví zhruba tři měsíce před prvním vínem a je tedy připraveno ke konzumaci dříve. Vedle výroby druhého vína nechal A. Mentzelopoulos vybudovat nový odvodňovací systém, přestavěl sklepy, pořídil nové dubové sudy a začal vinifikovat bílé Pavillon Blanc. Zaslouženého úspěchu si ale neužil, neboť v roce 1980 předčasně zemřel. V současné době provozuje tento bordeauxský klenot jeho dcera Corinne Metzelopoulosová a mistr světa v oboru enologie, Paul Pontalier.
Jemnost, delikátnost a hebkost pulzuje v tomto úžasně hlubokém a koncentrovaném víně. Vyzrálé taniny a krásný dlouhotrvající závěr, opředený krémově dubovým aromatem, umocňuje zážitek, kterému vévodí přirozená dokonalost a noblesa.
			↑  zobrazit méně
		
		..
			zobrazit více  ↓